Bosonderhoud Zevenhuizerplas vanwege essentaksterfte

31-03-2020 1215 keer bekeken 1 reacties

Staatsbosbeheer start half april, in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren, met een gecombineerde aanpak van zowel de essentaksterfte als het reguliere bosonderhoud bij de Zevenhuizerplas west- en zuidzijde. Daarnaast is er bij de Zevenhuizerplas ook dringend regulier bosonderhoud nodig.

Om de overlast voor natuur en recreant zo klein mogelijk te houden pakt Staatsbosbeheer de klussen tegelijk op. Aanvankelijk zouden alle werkzaamheden rond de Zevenhuizerplas in 2022 worden uitgevoerd. Maar uit recente inspecties bleek dat de conditie van de essen aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas (vanaf Restaurant De Strandgaper tot en met de Wollefoppenweg) zo snel achteruit te zijn gegaan dat eerder ingrijpen noodzakelijk is. De essentaksterfte en het reguliere bosonderhoud aan de noordzijde van de Zevenhuizerplas, het Nessebos en de Zevenhuizerzoom zal vooralsnog aangepakt worden zoals gepland in 2022.

Inloopavond wordt digitale conferentie

Vanwege het coronavirus wordt de informatieavond voor omwonenden, die op 14 april gepland stond uitgesteld. We organiseren in plaats daarvan op deze dinsdagavond een digitale conferentie. Vanaf 19.00 uur kunt u meedoen. Staatsbosbeheer geeft dan uitleg over de werkzaamheden, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen. Wanneer u aan de digitale conferentie mee wilt doen kunt u zich aanmelden via het emailadres rottemeren@staatsbosbeheer.nl. U krijgt dan van ons een link waarmee u direct kunt inloggen op 14 april.

Essentaksterfte

Essentaksterfte is een schimmelziekte waardoor naar verwachting zo’n 90% van de essen in Nederland dood gaat. De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van deze ziekte. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijk omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. Vanaf half april 2020 krijgen bomen die verwijderd worden een oranje stip (blessen), vanaf augustus 2020 worden ze gekapt en afgevoerd. Wanneer dat precies is, is afhankelijk van weersomstandigheden en beschikbare aannemers. Mochten elders in de Rottemeren zieke essen acuut veiligheidsgevaar opleveren, dan worden deze verwijderd.

Regulier onderhoud en herplant

Om overlast voor zowel het gebied als bezoekers te beperken, voert Staatsbosbeheer tegelijkertijd het reguliere bosonderhoud uit aan de west- en zuidzijde van de Zevenhuizerplas. Hierbij halen we indien nodig bomen weg om andere bomen meer ruimte te geven om te groeien. Daarnaast starten we in juni 2020 alvast met het snoeien en kappen van bomen en struiken aan de randen van de bossen. Door het verwijderen van de zieke essen en andere bomen, kunnen er gaten in het bos ontstaan. Op plekken waar dat nodig is, plant Staatsbosbeheer een variatie aan boom- en struiksoorten terug, zodat een toekomstbestendig en aantrekkelijk bos ontstaat en de risico’s op ziektes kleiner worden.

Per deelgebied aanpakken

De essentaksterfte wordt per deelgebied aangepakt, Staatsbosbeheer verdeelt het werk over meerdere jaren om zo de impact te beperken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de essentaksterfte? Kijk op staatsbosbeheer.nl/essentaksterfte en recreatieschaprottemeren.nl/projecten/essentaksterfte. Of bekijk de infopanelen van de werkzaamheden Zevenhuizerplas.

1  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Marjolein 18-07-20 om 12:01

Hallo,

Jullie zeggen "Door het verwijderen van de zieke essen en andere bomen, kunnen er gaten in het bos ontstaan. Op plekken waar dat nodig is, plant Staatsbosbeheer een variatie aan boom- en struiksoorten terug, zodat een toekomstbestendig en aantrekkelijk bos ontstaat en de risico’s op ziektes kleiner worden."

zo te lezen worden dus niet overal nieuwe bomen geplant, nadat de zieke daar gekapt zijn. 

Wat is de reden dat jullie niet overal herplanten? 
dit herplanten is erg belangrijk voor schone lucht in Rotterdam. 
Natuur moet zoveel mogelijk worden behouden en uitgebreid juist. 

Bij het Bergse bos hebben we nu een groot stuk kostbaar bos verloren.

Bomen worden vaak onderschat door mensen maar zijn van heel grote waarde voor onze volksgezondheid. 
En het herplanten van een jonge boom geeft minder zuurstof dan de volwassen boom af gaf toen die nog leefde. Dus eigenlijk zou je meer bij moeten planten, ook omdat bos langzaam groeit. 
 

Cookie-instellingen