Nieuwe Schotse hooglander kalfjes aangekomen in Lage Bergse Bos

12-05-2020 389 keer bekeken 0 reacties

Gisteren zijn twee nieuwe Schotse hooglander kalfjes aan gekomen in het Lage Bergse Bos. Stoer en zonder enige schroom stapten ze de veewagen uit hun nieuwe leefgebied in. Ze zijn een mooie aanvulling op de vier volwassen hooglanders die er al zijn. Twee daarvan zijn inmiddels zo oud dat er al een tijdje rondgekeken werd naar vervanging. Door de kalfjes nu al in de kudde op te laten nemen kunnen ze vast wennen aan de omgeving, publiek en de andere runderen. Als er nu een oude Schotse hooglander

uitvalt worden zijn taken naadloos overgenomen door de jongeren. Want de runderen zijn niet alleen een leuke attractie voor het publiek, ze hebben ook nog een nuttige functie in het beheer van het Lage Bergse Bos zelf. Door hun manier van eten, hun voorkeur voor bepaald voedsel in de verschillende seizoenen drukken ze een stempel hoe een gebied er uit ziet na verloop van tijd. Zo eten ze naast gras ook graag knoppen en bladeren van bomen en struiken. Wordt in het najaar en de winter het aanbod van gras en bladeren minder, dan beginnen ze ook twijgen, bast en jonge boompjes te consumeren. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan hoe de omgeving er uiteindelijk uit gaat zien.

De kalfjes zijn vijftien maanden geleden geboren in het Schiebroekse Park van de gemeente Rotterdam. Door de verschillende samenstelling van de kuddes in de Rottemeren en het Schiebroekse park is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Staatsbosbeheer en Rotterdam. De kudde in Schiebroek bestaat namelijk uit een stier en een kudde koeien waardoor er met regelmaat kalfjes geboren worden. Door de beperkte ruimte in het Schiebroekse park ontstaat er na verloop van tijd een geboorteoverschot. Die kudde uit het Lage Bergse Bos daar en tegen bestaat enkel uit ossen. Natuurlijke verjonging is daardoor onmogelijk. Nu kon het geboorteoverschot van het Schiebroekse park mooi voor verjonging zorgen in het Lage Bergse Bos.

Publiek op afstand 

De komende week zullen de kalfjes nog even binnen de omheining blijven. Daarna lopen ze net als de rest van de kudde los op het rundereiland in het Lage Bergse Bos. Omdat ze een periode nodig hebben om te wennen, het nadrukkelijke verzoek aan het publiek om gepaste afstand te houden en om ze niet te voeren.

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen